V káve sa nachádza 1000 chemikálií. Iba 26 z nich bolo testovaných a polovica z nich môže spôsobiť rakovinu.
NIE – Aby sme si to spresnili: v káve sa nachádza viac ako tisíc chemických látok (slovo “chemikália” je trochu zavádzajúce, lebo asociuje nejaké syntetické čistidlo), z ktorých menej ako 30 bolo podrobených výskumu, aký majú dopad na ľudské zdravie.
Rozhodne však možno odmietnuť, že by pitie kávy bolo spojené s vyšším rizikom rakoviny. Zdá sa, že opak je pravdou – niekoľko štúdií zistilo, že pravidelní konzumenti kávy majú o niečo nižšie riziko objavenia alebo návratu niektorých druhov rakoviny.
Treba však mať na pamäti, že výsledky akejkoľvek podobnej štúdie môžu byť klamlivé. Na vznik rakoviny totiž vplýva niekoľko rôznych faktorov – životospráva, pohyb, fajčenie, životné prostredie, rodinná anamnéza. Nedá sa výhradne oddeliť jeden vplyv od druhého a v prípade kávy, ktorá sa nezdá byť výrazným pro- alebo protirakovinovým agentom, radšej definitívne súdy nebudeme vynášať.